zondag 10 mei 2009

Beroemde korhoen in Budva


Budva – Vrijdag reden we van Belgrado in Servië naar Budva aan de Adriatische kust van Montenegro. Er was veel te zien onderweg. De autoweg meandert door een prachtige natuurgebied. Bergen en dalen, rivieren en weidegebieden, bossen en tuinen, steden en dorpjes. Het decor verandert steeds, maar blijft prachtig. Kennelijk is het ook een gevaarlijke weg. Ik zag tientallen monumentjes in de berm ter nagedachtenis van mensen die hier om het leven kwamen. Het zijn meestal zwarte marmeren platen met een of twee namen. Vaak staat er ook een foto op. Het lijkt soms wel of het niet alleen een herinnering is aan een trieste gebeurtenis op die plek. Vaak lijkt het of de dode daar in de berm ook ligt begraven. De plek langs de weg ziet er uit als een graf. Er liggen altijd bloemen bij.

Slivovica is de smaak van de Balkan.

In een klein dorpje in Servië stoppen we voor de lunch. We kopen brood, kaas en lange droge worst. We moeten onze dinars opmaken en doen dat met chocolade en een liter van de bekende sterke drank van de Balkan: Slivovica. Het is een soort van pruimen gestookte jenever. De fles kost 330 dinar, dat is ruim € 4,5. Toeristen kunnen hier goedkoop dronken worden. Ik laat de fles nog dicht. Kom maar eens langs in Delft om de smaak van de Balkan te proeven. Als we tegen middernacht, na een lang diner, op het balkon van ons hotel aan de boulevard van Budva kijken naar de bewegende lichtjes op de donkere zee proef ik mijn eigen smaak van Delft: Famous Grouse.

Geen opmerkingen: