zaterdag 2 augustus 2008

Soap rond Ronde van Stiphout


Stiphout – Traditioneel vindt de dinsdag na de Tour de France de Ronde van Stiphout plaats. In AD Pro, de enige dagelijkse sportkrant van Nederland, las ik de dag na de ronde een artikel over de Spaanse Tourwinnaar Carlos Sastre. Daarin las ik dat er heel wat sterren uit de Ronde van Frankrijk naar het Brabantse wielerdorp waren gekomen. Mark Cavendish was er net als Andy Schleck. Ik had de avond tevoren van de verslaggever van de NOS gehoord dat Sastre de beide mannen net als in Frankrijk te snel was af. De wielerjournalist van het AD weet kennelijk helemaal niet wie er heeft gewonnen en besluit zijn artikel met:
“In de massasprints toonde Cavendish zich de afgelopen weken onverslaanbaar, maar in het aanpassen aan een nieuwe rol als wielerheld werd hij gisteravond in Stiphout ruim geklopt door Carlos Sastre”.
Waarom was de AD-journalist zo vaag?

 De coureurs draaien hun rondjes over het Stiphoutse parcours. FOTO: BENTHE

Gisteren hoorde ik van Saskia dat Andy Schleck de Profronde van Stiphout op zijn naam heeft geschreven. Sastre werd tweede en Cavendis kwam als derde binnen. Saskia stuurde me twee door Benthe gemaakte foto’s van de wedstrijd en vertelde me dat een kapotte touringcar uit de reclamekaravaan het parkoers in Stiphout blokkeerde. Het duurde nog al lang voordat de bus was weg getakeld. De profronde werd daarom ingekort, maar de finish viel toch nog dik na elf uur.

 De coureurs draaien hun rondjes over het Stiphoutse parcours. FOTO: BENTHE.

Te laat voor de deadline van de NOS en het AD. De NOS maakte toch een gefilmd verslag en vermeldde daarin dat Carlos Sastre winnaar werd. Ook voor de verslaggever van het AD kwam de finish te laat en men liet in het midden wie er had gewonnen. Kennelijk nemen de wielerliefhebbers in Brabant de wedstrijd serieuzer dan de verslaggevers van de NOS en het AD. De criteriums aansluitend aan de Ronde van Frankrijk zijn inderdaad bijzondere wedstrijden. Veel mensen vinden het zelfs geen serieuze profwedstrijd. Er zijn immers alleen premies en geen prijzen. Het zijn galawedstrijden om de beroemde renners te tonen aan het wielervolk. Het gerucht gaat dat de uitslagen doorgestoken kaart zijn. De renners zouden de wedstrijden onderling verdelen. Zij weten dus van tevoren wie gaat winnen. Misschien kunnen ze in het vervolg de NOS en het AD dan even een tip geven.

Geen opmerkingen: