woensdag 2 maart 2005


Oudste single malt verdwijnt uit Schotland


 De oudste single malt whisky ter wereld is een fles Glenfiddich Rare Collection 1937.Dufftown – De oudste single malt whisky ter wereld is een fles Glenfiddich Rare Collection 1937. Voordat hij werd gebotteld rijpte hij 64 jaar lang in vat 843. De fles was tot voor kort te bewonderen in de distilleerderij van Glenfiddich in Schotland. De whisky is echter onlangs verkocht aan Hong Kong's Chep Lap Kok Airport. De prijs van de fles whisky is niet vrijgegeven. De vorige fles die in 2001 werd verkocht bracht toen de lieve prijs van € 14500,= op. De fles wordt de grote trekpleister in de winkel op de luchthaven van Hong Kong. Keldermeester David Stewart van Glenfiddich nam met gemengde gevoelens afscheid van de laatste fles.
“Aan de ene kant zijn wij erg trots dat we een whisky hebben geproduceerd van een dergelijke fantastische kwaliteit, maar aan de andere kant doet het afscheid ook wel wat zeer”, zei hij bij de verkoop. Er zijn van de whisky uit dit bewuste vat in totaal 61 flessen gebotteld. De eerste fles werd verkocht in 2001. In de winkel op het vliegveld staan meer flessen.Vat 843 heeft 64 jaren en talrijke monumentale wereldgebeurtenissen doorstaan: de Tweede Wereldoorlog, de eerste man op de maan en het afbreken van de Berlijnse muur. Hij is gedistilleerd in het jaar waarin George VI koning van Engeland werd, 'The Hobbit' van J.R.R. Tolkien gepubliceerd is en Walt Disney's 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen' voor het eerst uitkwam als tekenfilm. In die tijd was de Glenfiddich Distillery een van de slechts zes whisky-producerende distilleerderijen in Schotland. Hierdoor is Schotse whisky uit 1937 extreem zeldzaam. De geschiedenis van de whisky zelf is ook bekend. De Glenfiddich Rare Collection 1937 kwam tot leven op een zomerdag in 1937. Het eikenhouten vat 843, handgemaakt door distilleerderij Coopers, werd gevuld vanuit de distilleerketels van de Glenfiddich Distillery in Dufftown, Schotland. Daar is het vervolgens ook opgeslagen om te rijpen. De keldermeester van de opslagruimte was verantwoordelijk voor het bewaken van de constante kwaliteit van Glenfiddich. Op een dag kwam hij langs vat 843 en ontdekte een ongewoon langzaam rijpende Schotse whisky. Hij besloot het vat te laten staan waar het stond - in de koude, donkere en vochtige opslagruimte waar de rijpingsomstandigheden perfect waren. En hij bleef de ontwikkeling van deze whisky in de gaten houden. Gedurende al die rijpingsjaren hebben tien keldermeesters van de Glenfiddich Distillery gewaakt over vat 843. Pas in de herfst van 2001 verklaarde de huidige Glenfiddich keldermeester, David Stewart, dat de Glenfiddich in vat 843 kon worden gebotteld. De inhoud werd met de hand overgegoten in slechts 61 flessen, met 44% alcohol. De flessen zijn individueel genummerd met handgeschreven labels, ondertekend door Peter Gordon, de achter-achterkleinzoon van Glenfiddich-oprichter William Grant. Ze worden gepresenteerd in een eikenhouten kistje met een eigen slot en sleutel. De grote vraag is natuurlijk:”Hoe smaakt deze whisky?” Dat lees ik in de proefnotities van Stewart:
Kleur: Rijke walnoot, donker amber en antiek brons.
Geur: Groot en complex, robuust eikenhout, verbrande heide. Gepocheerde peren in chocola, toffee, rozijnen, kaneel en kruidnagel. Een vleugje leer en daarna donker gebrande koffie.
Smaak: In eerste instantie vertroetelende zachtheid, stroperig, zoet. Daarna ceder, eikenhout en tonen van bittere chocolade.
Afdronk: Blijft niet te lang hangen. Zwaar eikenhout en zoete tabak. Rijke vruchtencake. Rokerig en erg verwarmend.

Geen opmerkingen: