vrijdag 3 augustus 2001

Delft/Keulen – Je moet eens naar “De Kurk”, leuke sfeer, lekker eten en leuk personeel. Zo prijs je een restaurantje aan. “Jammer” want het doet de kok geen eer aan dacht Axel Rudolph. Hij is de bedenker van het restaurant Unsichtbar in Keulen. Geen romantisch kaarslicht, nooit meer zielig in je eentje eten, nooit meer schaapachtig verontschuldigingen stamelen nadat je soep op je stropdas knoeide. Het is pikdonker in de zaak. Niet het geringste lichtje. Een blinde ober brengt je naar je stoel. Het is een groot succes. De Duitse fijnproevers zijn er dol op. Niets leidt af. Het enige wat je kunt is proeven, proeven en nog maar eens proeven. In Zurich heb je ook zo zaakje. Het heet The Blind Cow en is nu al twee jaar net zo’n groot succes als de donkere zaak in Keulen. Ook in Parijs is er ook zo’n zaak, “Le Gout du Noir, compleet met blind personeel.
Ik vraag me af hoeveel blinden er zich onder het tijdelijk visueel gehandicapte publiek scharen. Nu zijn ze immers in het voordeel. Zij zijn gewend om vork en mes in het donker hun biefstuk te verorberen. In het donker naar de toilet en dan daarna weer in een donker zaak je tafeltje terugvinden. Pas als je thuiskomt zie dat je gulp nog openstaat.

Geen opmerkingen: