zondag 5 augustus 2001

Het komt goed
Delft/Londen - Gisteren heeft de Britse koningin-moeder voor Clarence House, haar paleis in Londen, ter gelegenheid van haar 101ste verjaardag duizenden felicitaties in ontvangst genomen. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel dat veel aandacht krijgt en niet alleen in de Britse pers. Ik keek naar haar op het Nederlandse tv-nieuws. Het was nauwelijks merkbaar dat de hoogbejaarde vrouw twee dagen gelede nog in het ziekenhuis lag voor behandeling van bloedarmoede. Ze zorgde weer voor een opgewekt optreden. Men is niet anders gewend. Ik vroeg eens aan een Londense vriend, die het ritueel van dichtbij meemaakte, waarom de koningin-moeder zo immens populair was.
Hij antwoordde dat hij haar beschouwde – ook nu nog – als het symbool van verzet tegen het regime van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Deze goedlachse dame, gekleed in lichtgekleurde jurken met kant en ruches, werd ooit door Hitler omschreven als de gevaarlijkste vrouw in Europa, vanwege haar invloed op de moraal van het Britse volk.
Kijk en dat geloof ik nou niet. Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog en dus haar optreden toen nog kunnen herinneren, sterft uit. Ook ik ken het alleen van de filmpjes. Jongere generaties Britten kennen haar alleen als een goedlachse en vriendelijke hoogbejaarde dame die handjes schud en bosjes bloemen aanpakt. Zij is zonder enige twijfel het populairste lid van de Britse koninklijke familie. Zij is de nationale oma die niet voor schandalen zorgt, maar alleen leuk in het nieuws komt. Het komt dus goed met de populariteit van prins Charles. Hij moet alleen oud worden, heel oud.


Geen opmerkingen: