dinsdag 9 maart 2010

Kandinsky & Co

Den Haag – Zondag bezochten we in het Gemeentemuseum Den Haag de grote tentoonstelling van de Rus Wassily Kandinsky en zijn geestverwanten. Begin vorige eeuw verenigden zij zich in de Duitse kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Meestal moet je een flink stuk reizen om dergelijke indrukwekkende overzichtstentoonstelling te zien, maar soms zit het mee. Het is de eerste keer dat een museum in de Benelux een tentoonstelling wijdt aan Der Blaue Reiter, één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaarsgroepen uit het begin van de 20ste eeuw. Je kunt er nog tot 24 mei terecht, maar ik zou niet op een zondag gaan. Corien & ik stonden ruim een half uur in de rij voordat we de kassa mochten passeren. Ik had het er overigens graag voor over om de werken te kunnen zien van deze expressionistische stroming die zo belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de moderne kunst.
Corien bij ‘Turks Café’ van August Macke uit 1914.

Ik ken de werken van Wassily Kandinsky natuurlijk van de kunstboeken, maar om zijn explosieve composities nu in het echt te kunnen zien is toch van een andere orde. Je kunt je goed voorstellen dat dergelijke schilderijen toen men ze voor het eerst zag heftige emoties opriepen. We zijn nu zoveel gewend, maar je moet er eigenlijk naar kijken met een vooroorlogse bril.
Impressie III (concert) van Wassily Kandinsky uit 1911.

Zijn werk hangt tussen zijn kunstvrienden zoals Gabriele Münter, Alexej von Jawlensky, August Macke en Marianne von Werefkin. Er hangt natuurlijk ook werk van vriend Franz Marc. Hij deelt met hem zijn interesse en opvattingen in schilderkunst en muziek. Twee dagen na hun eerste ontmoeting gaan ze al samen naar een concert van Arnold Schönberg. Het schilderij – Impressie III (concert) - dat hij daarna maakt hangt in Den Haag. Uit de vriendschap met Marc ontstaat later Der Blaue Reiter.
Twee zusjes zijn geïnspireerd door de kunstwerken van Der Blaue Reiter.

Ik vond het leuk om te zien dat kinderen zich op hun beurt weer lieten inspireren door de werken op de tentoonstelling. Deze twee zusjes maken een tekening naar de vrouwenkop van Alexej von Jawlensky uit 1911. Het origineel is olieverf op karton. Het kopie kleurpotlood op papier. Ik denk dat Von Jawlensky dat wel mooi gevonden zou hebben.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heej, leuk dat Kandinsky in Den Haag te zien is. Jeroen en ik hebben een deel van de tentoonstelling in Parijs gezien, Centre Pompidou, en idd indrukwekkend. Net als de muziek van Schönberg zou ik het niet zo snel in huis halen, maar de kunst staat voor zo'n radicale breuk met het (klassieke) verleden dat het interessant is om er doorheen te lopen.
gr Jolijn