dinsdag 7 februari 2012

Tot slot

Delft – Aan alles komt een einde. Ook aan ODD. Dit is het laatste stukje op het Ongehoord Digitaal Dagboek, want vandaag zet ik er een streep onder. De site was indertijd opgezet als vervolg op de papieren versie van Ongehoord. Het was bedoeld als platform voor familie en vrienden. Een plek om nieuws en wetenswaardigheden uit te wisselen. Dat gebeurt al geruime tijd niet meer. Sommige lezers hebben een eigen blog opgezet, anderen hebben een account bij Flickr, Twitter of Facebook. Zij hebben de functie van ODD overgenomen. Daarop zie ik nu de laatste nieuwtjes. Daarom wordt het tijd om te stoppen. Met dit stukje meegerekend, zijn sinds 2001 toen de site begon 4875 stukjes verschenen op ODD. De site trok dagelijks gemiddeld 650 bezoekers. De meesten daarvan kwamen via Google search. Het stukje dat de meeste bezoekers [4043] trok, verscheen op 22 januari 2005 en ging over het nieuwe uniform van de politie. Ik haal de site overigens niet uit de lucht. De oude stukjes blijven – als een soort archief - beschikbaar.

maandag 6 februari 2012

Dat wil ik zo houden

Delft – Als je op straat iemand tegen komt die “Hoe gaat het met je?” vraagt, is het vast geen goede vriend. Het is geen familielid en zelfs niet eens een vage kennis. Want hoe het met je gaat weet iedereen die een pc of laptop bezit. Op Twitter, Facebook en LinkedIn is immers alles over je te vinden. De online-vrienden en –bekenden behoeven het niet eens zelf bij te houden. De sociale media doet dat voor je. Facebook of LinkedIn stuurt je een mailtje om je vertellen dat een vriend een verjaardag viert. Wat je hem of haar voor die verjaardag kunt geven, heeft Facebook ook je al verteld. Daar lees je immers waar iemand naar luistert of wat hij of zij graag leest. Online wordt er erg veel van ons privéleven bij gehouden.
LinkedIn stuurde me onlangs een mailtje met de mededeling dat 35 van mijn contacten een andere betrekking hadden aanvaard in het afgelopen jaar. Het programma vroeg zich daarbij af of het iets van mij had gemist, want ik was niet van betrekking veranderd. Werd dat niet eens tijd? Ik bestudeerde de gezichten van mijn contacten. Ik wist dat ze niet allemaal een nieuwe betrekking hadden. Sommige waren ‘alleen’ bevorderd of hun functie had na een reorganisatie een andere naam gekregen. Gelukkig ken ik mijn vrienden, kennissen, contacten en familieleden altijd nog beter dan de sociale media. Dat wil ik zo houden.

zondag 5 februari 2012

Voor- en nadelen

Delft – Het winterweer heeft gisteren weer voor flink wat overlast gezorgd. Op Facebook en andere sociale media werd er flink geklaagd de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. Het treinverkeer rond de hoofdstations van een aantal grote steden was zaterdag ernstig verstoord als gevolg van problemen met het winterweer. Als gevolg van sein-, wissel- en stroomstoringen op verscheidene trajecten reden er minder of soms helemaal geen treinen. Ik hoorde Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) op de radio vragen 'hoe het kan dat met alle investeringen van de afgelopen jaren om het spoor winterklaar te maken, het toch weer niet lukt deze dagen en het de komende dagen ook moeilijk blijft'. Ook op de weg had het verkeer hinder van de koude. Telefonisch overleg met Saskia leidde er toe dat Corien & ik, net als de andere gasten die van ver moesten komen, niet naar Veldhoven afreisden voor de viering van de verjaardagen van Saskia & Sander. Strooizout heeft bij te lage temperaturen maar weinig effect en daarom blijft het link op de weg. Dat bleek op de A27. Daar vielen gisteren drie gewonden toen ter hoogte van knooppunt Hooipolder dertien auto op elkaar reden. Het was dus ook achterafgezien een verstandige beslissing om niet te reizen.
Tot zover de ellende en overlast die het winterweer veroorzaakte. De kou en de sneeuw hebben ook een andere kant. Een vrolijke. Ook daarvan zag ik op Facebook verschillende voorbeelden. Goed gemutst en ingepakt trokken veel mensen er op uit. Van Saskia kreeg ik de foto’s van Benthe en Sietske die op een schaatsbaan in het dorp genoten van het heerlijke winterweer en het mooie gladde ijs. Er kon volop geschaatst e gesleed worden in een prachtig winterlandschap. Ook hier in Delft was de schaatsbaan aan het eind van onze straat geopend. In een heerlijk zonnetje genoten daar velen van deze gelegenheid om eens heerlijk te schaatsen [ zie het filmpje]. Een bekende succesvolle Nederlandse voetballer en trainer zei ooit dat elk nadeel zijn voordeelt heeft. Het wordt dit weekend weer bewezen.

Naschrift
Op verzoek van Saskia voeg ik deze twee foto’s van de ijspret nog even toe aan het stukje. De foto’s kwamen binnen nadat ODD al was gesloten, maar voor de volledigheid horen ze er wel bij.

zaterdag 4 februari 2012

Voorspellen niet verwachten

Veldhoven – Voorspellen is geen eenvoudige zaak. Daarom spreekt men het bij het KMNI ook van weerverwachting en niet van weersvoorspelling. Verwachten kan je alles. Dat is alleen maar goed, wees overal op voorbereid, verwacht alles. Maar voorspellen is veel moeilijker. In beide gevallen zeg je iets over de toekomst, op grond van informatie uit het verleden of heden. Maar verwachten klinkt een stuk bescheidener dan voorspellen en dat siert de mens. Bovendien lijkt het dan niet zo erg als het niet uitkomt. Toch zijn er wel gebeurtenissen die zich makkelijk laten voorspellen. Vandaag zijn we in Veldhoven om de verjaardagen van Saskia en Sander te vieren. Ik voorspel dat ik er koffie zal drinken en zal snoepen van een heerlijke door Saskia zelf gebakken appeltaart. Het is een voorspelling die ik maak op grond van informatie uit het verleden en waar ik alle vertrouwen in heb.
Foto: Saskia
Naschrift
Je kunt beter een verwachting uitspreken dan een voorspelling doen. Dat bleek ook vandaag weer. Een autorit naar Veldhoven bleek vanmorgen door de weersomstandigheden niet verstandig. Wij belden daarom af. Aan de telefoon vertelde Saskia dat ze inderdaad appeltaart had gebakken. Dat deel van mijn voorspelling klopte dus, maar we zullen deze niet proeven. Dat deel van mijn voorspelling gaat dus de mist in. Net als alle andere gasten die van ver moesten komen, zagen Corien & ik af van een autorit naar het zuiden. Maar de appeltaart houd ik tegoed, beloofde Saskia mij. Dus koester ik nog wel een verwachting.


vrijdag 3 februari 2012

Vakantiegevoel

Delft – Een zonsondergang associeer ik met vakantie. Op reis in een warm land op een wit strand genieten van de ondergaande zon. Het liefst met een koel glas in de hand. Dat is een zonsondergang. Hoe kom ik aan deze associatie? Ook in ons land gaat de zon elke dag onder in het westen. Ook zonder dat ik hem achter de horizon zie zakken, vindt het fenomeen elke dag plaats. Het einde van de dag voltrekt zich zonder dat ik er bij stil sta. Domweg omdat ik altijd met iets anders bezig ben als de koperen ploert verdwijnt. Daarom zie ik de zakkende zon altijd als ik op reis ben. Dan heb ik er tijd voor.
Corien fiets deze week uit haar werk naar huis juist op het moment dat de hemelbol bezig is te zakken. Als ze bijna thuis is, verdwijnt de zon achter de westelijke horizon, die dan wordt gevormd door de skyline van Den Hoorn. Op aanraden van de Haagse hoffotograaf Max Koot heeft zij altijd een cameraatje in haar tas. “Altijd een cameraatje bij je steken”, zei Max ooit tegen haar, “je weet nooit wat je tegenkomt.” De woorden van de in 1991 overleden Hagenaar neemt ze nog steeds ter harte. Zo komt het dat zij op weg naar huis deze foto kon maken van de ondergaande zon. Ik krijg er meteen weer een vakantiegevoel bij.

donderdag 2 februari 2012

Even op de oorbel wachten

Delft - Ben je in het bezit van een laptop? Heb je een smart Phone? Een zak vol met USB-stickies? Ligt er een iPad naast je op de bank? Dan heb je wel zo’n beetje alles wat er momenteel aan gadgets op de markt is. Dat had je gedacht. Er is nog veel meer te koop op dit gebied. Wat dacht je van een set zilveren manchetknopen waarin een 2GB USB-stickje is verwerkt en met daarin ook een Wi-Fi hotspotfunctie. Perfect voor de reizende zakenman. Nadat je de bijgeleverde software hebt gedownload, steek je de USB-stick in je laptop en je kun via Wi-Fi verbinding maken met al je andere apparaten zoals smart Phone en iPad. De zilveren manchetknopen zijn al beschikbaar vanaf 250 dollar. Het is een accessoir waar zelf James Bond van watertandt. En als je nu alleen maar T-shirts of bloesjes met korte mouwen draagt? Gewoon even wachten tot de oorbel-versie op de markt komt. Dat kan nooit lang meer duren.

woensdag 1 februari 2012

De waarde van woorden

Delft – Wat Twitter is weten we allemaal, maar voor de enkeling die nu met opgetrokken wenkbrauwen naar het scherm tuurt, vat ik het toch even samen. Twitter is een zogenaamde microblogdienst waarop je onder eigen naam of pseudoniem een berichtje kunt plaatsen van maximaal 140 lettertekens. Sinds kort hebben taalwetenschappers het ontdekt als een nieuw gereedschap om de betekenis van allerlei woorden vast te stellen. Op Twitter beschrijven immers honderdduizenden mensen wat hen zoals bezig houdt. Ze doen dat bovendien op het moment dat ze het doen. Iemand die de tweet `Haal nu Chinees´ maakt, doet dat terwijl hij bij de afhaalchinees staat te wachten op zijn maaltijd. Prof.dr. M. (Marc) van Oostendorp van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de universiteit van Leiden schreef een artikel over wanneer woorden op Twitter verschenen. En wat blijkt ´Chinees´ piekt op zondagavond om 18:00 uur. Net op tijd om met het bord opschoot naar Studio Sport te kunnen kijken. Je kunt zelf ook een dergelijk onderzoek doen op de website Timeu.se. Als je daar bijvoorbeeld koffie intikt, zie je dat we in Nederland bij voorkeur tussen acht en negen aan de koffie zitten. Borrelen doen we volgens de site vooral op vrijdagmiddag om 16:00 uur. De tsunami aan berichten die via Twitter over de gebruikers heen rolt, lijkt niet alleen voor wetenschappers van belang. Ook marketeers kunnen zo via Twitter bijhouden wat het effect van tv-reclame is