donderdag 28 februari 2002


Beroemde Britse komiek is niet meer


The Goons: Milligan, Secombe and Sellers.Londen – Gisteren overleed in Londen op 83-jarige leeftijd de Britse komiek Spike Milligan. Hij verwierf begin jaren vijftig grote faam met de radioshow 'The Goon Show'. Daarin werkte hij samen met wijlen Peter Sellers en Harry Secombe. Met hun absurde humor plaveiden zij de weg voor een hele generatie Britse komieken, onder wie ook de makers van Monty Python's Flying Circus. Spike Millgan was de drijvende kracht achter 'The Goon Show' en nam alle scenario's voor zijn rekening. Hij schreef ook boeken en speelde rollen in talloze komische films en theaterproducties. Men beweert altijd dat kroonprins Charles één van zijn grootste fans was. Toen de komiek in 1994 een prijs ontving voor zijn gehele oeuvre, werd een brief van de prins voorgelezen waarin deze hem uitvoerig lof toezwaaide. Daarop noemde de beroemde komiek Charles voor het oog van miljoenen televisiekijkers gekscherend “een klein onderkruipertje”. Het verhaal gaat dat hij daarna de kroonprins een telegram stuurde met de tekst: ”Ik neem aan dat ik een ridderorde nu wel kan vergeten?” Dat bleek niet zo te zijn. Twee jaar geleden werd Spike Milligan geridderd.

En dit is dan Eva


En dit is dan Eva. Deze foto is iets later dan de tekst aangeeft. Ik hem er later opnieuw bijgezet.’s-Hertogenbosch – Gisteren ontvingen we de eerste foto’s van de nieuwe telg van de familie. Nieuwe wereldburgeres Eva ligt hier heel tevreden tussen mamma Pauli en pappa Marko. Met haar donkere bos haar lijkt Eva al direct op allebei haar ouders. Toch zei Corien bij het zien van de foto’s direct:”Net Marko”. We zullen het morgen eens gaan bekijken.

woensdag 27 februari 2002


Laten we dan maar wijn drinken


Weten die koffieproevers veel.Delft –“Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn”, zei mijn vader ruim voordat hij het was. En het is zeer waar. Een van de zaken die iedereen vreest bij het ouder worden is dementie. Wat kan het veroorzaken? Ik heb daar vandaag weer iets over geleerd. Koffie verhoogt het homocysteïnegehalte in het bloed. Een verhoogd homocysteïnegehalte vormt een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en (Alzheimer)dementie. Uit onderzoek blijkt dat onder meer de stof chlorogeenzuur in koffie verantwoordelijk is voor de stijging van het homocysteïnegehalte. Ik ga wat meer thee drinken. En wijn. Dat schijnt juist goed te zijn.

Passagiersschip gekanteld door storm


Het passagiersschip 'Rotterdam'wordt gekanteld..Den Haag – De zware zuidwesterstorm die gisteren over ons land raasde, heeft in onze regio niet voor erg veel schade gezorgd. Toch kantelde passagiersschip ‘Rotterdam’ door de harde wind. Het schip is vanmorgen met ongeveer tien mensen weer overeind gezet. Dat kon omdat het hier om het schip uit het plaatsje Madurodam ging. Met vereende krachten werd het toch nog 300 kilo zware schip weer op z’n plaats gebracht.

Atheïsme wordt randverschijnsel

Delft - De islam groeit van alle wereldgodsdiensten het snelst. Met een groei van jaarlijks 2,1 % hebben de 1,2 miljard moslims bijna 1 procent voorsprong op de groei van de wereldbevolking, die 1,2 % bedraagt.
Het aantal moslims zal volgens de nieuwe berekeningen van de in de Verenigde Staten werkzame godsdienststatistici David B. Barrett en Todd M. Johnson tot het jaar 2025 tot 1,8 miljard mensen groeien. Hun aandeel in de wereldbevolking zal in dat jaar tussen de 20 en 23 procent bedragen.

Europa hekkensluiter
De ongeveer 2 miljard christenen blijven verreweg de grootste religie vormen. Hun aantal neemt jaarlijks echter nauwelijks meer toe dan de wereldbevolking. Hun aandeel blijft met ongeveer een derde van de 6,2 miljard mensen nagenoeg gelijk. De groei van christenen is vooral te vinden in Afrika en Azië (respectievelijk een stijging van 2,6 en 2,1 %), met Europa als hekkensluiter (stijging 0,1 %). Het aantal hindoes (836,5 miljoen) groeit jaarlijks met 1,5 %, het aantal boeddhisten (367,5 miljoen) met een 1% en het aantal Joden met 0,8 %.

Mormonentempel
Tempel in Zoetermeer.Het atheïsme wordt steeds meer een randverschijnsel. De toename van godloochenaars van 0,2 % per jaar blijft ruim een procent achter bij de groei van de wereldbevolking. Hetzelfde geldt voor de ”niet-godsdienstige” mensen (stijging 0,8 %). Beide groepen tellen samen 931,4 miljoen mensen, ongeveer 15 % van de wereldbevolking. Mormonen komen in het onderzoek niet apart voor. Zij worden tot het christendom gerekend. Hoe het ook zij, in Zoetermeer wordt nu de laatste hand gelegd aan een nieuw gebouw van de Kerk van Jezus Christus van de heilige der laatste dagen. Het met natuursteen afgewerkte complex is de eerste mormonentempel in ons land. Op de 21 meter hoge toren staat de engel Moroni. Deze engel zou volgens de mormonen in 1823 Joseph Smith opdracht hebben gegeven om de mormonenkerk te stichten.

dinsdag 26 februari 2002

Nieuws uit Canada

Corrie, Liza and the Quilt.Barrie – We ontvingen gisteren uit Canada een gezellige brief van Corrie & Warren. Corrie stuurde o.a. deze foto op. Trotst toont zij daarop - samen met haar dochter Liza - een zelf gefabriceerde quilt. De beide dames hebben eerst allemaal vierkantjes geknipt en die daarna op de naaimachine aan elkaar gezet. Het zijn negen kleuren in negen vierkanten. Die vormen dan weer grote blokken van negen en die gaan dan weer aan elkaar. Daarna kwam er een voering tegenaan en dan vervolgens de donkerrode achterkant. Vervolgens is het op de hoeken van de vierkanten vastgezet met vier steken en die zijn dan weer aan de achterkant vastgeknoopt. De knoopjes werden verder niet afwerkt. Ze lieten gewoon de draadjes er 1½ cm. bij hangen. Dat is een onderdeel van de versiering. De dames kozen voor de kleur van het garen natuurlijk dezelfde kleur als het materiaal van de achterzijde.
Ik weet dat Saskia van plan is een deken te maken voor Benthe. Misschien is dit wel een goed idee.

Klik naar meer quilt nieuws

maandag 25 februari 2002


Eva is geboren


Den Bosch – Op zondag 24 februari is Eva geboren. Zij is de prachtige dochter van Pauli & Marko. Zowel met dochter, moeder als vader is alles wel. Aldus een trotse oma Annefien.

Britten gokken overal op

Victoria and david.Walton on Thames – In Groot-Brittannië kun je overal op wedden. In het centrum van elke stad vind je kantoortjes waar je een weddenschap kunt aangaan. De paardenraces zijn het bekendst en het populairst. Maar ook op de uitslagen van andere sportwedstrijden kun je geld inzetten. Corien & ik zagen vorige week weer eens een bizar voorbeeld van de drang van de Britten om te wedden. Nu Victoria en David Beckham bekend hebben gemaakt dat zij in september hun tweede kindje verwachten, kun je daarop wedden. Er zijn tal van mogelijkheden. Gok op de juiste datum of gok op een jongen of een meisje. Je kunt zelfs een gokje wagen op de voornaam van de nieuwe Beckham. De bookmakers geven je een kans van 1 op 50 dat het nieuwe kindje ‘Trafford’ zal worden genoemd. Zo heet immers het stadion van Manchester United waar David speelt. De bookmakers durven zelfs wel een gokje aan van 1 op 100 dat het kindje ‘Wembley’ zal worden genoemd. Ik ben benieuwd wat de bookmakers doen als David of ‘Spice Girl’ Victoria zelf een gokwinkeltje binnenstappen om een weddenschap te plaatsen. Gokken met voorkennis zal wel verboden zijn.

Klik naar meer nieuws over de Beckhams

zondag 24 februari 2002

Ruud doet het goed in Engeland

De duikeling van Ruud van Nistelrooy.Manchester – Voetbal is een erg emotionele sport. Zodra je een doelpunt maakt moet je dat op het veld vieren. Niet door elkaar de hand te schudden en te mompelen: “Goed gedaan kerel”. Nee dat moet op een veel uitbundiger manier. Sommige spitsen rennen een rondje en duiken dan boven op elkaar. Anderen omhelzen elkaar op een manier die in de meeste families slechts voor jubilea en huwelijken wordt bewaard. Ruud van Nistelrooy begint na een doelpunt steeds te rennen, alsof hij door een bij is gestoken. Vaak met een arm omhoog. Soms maakt hij dan ook nog een koprol. Hij maakt er echt een feestje van. Elke beweging wordt echter door tientallen fotografen gevolgd. Met als resultaat dat de ex-PSV-speler soms in een wat vreemde houding op pagina's van de Britse kranten verschijnt. Ruud scoorde gisteren het winnende doelpunt tegen Aston Villa, waardoor zijn club Manchester United bovenaan in de Premiership blijft prijken. Alle reden dus om op het veld weer even te dollen en wat duikelingen te maken. Ruud van Nistelrooy.Sir Alex Ferguson, de trainer van de club, gaf na afloop toe dat het allemaal wat moeilijk was gegaan: ”It was a gritty, difficult game. The new pitch was a bit spongy, and the blustery wind made passing difficult for both teams”. Ja ja, die Alex kan het mooi zeggen. Na het gelijke spel eerder deze week – ook al dankzij een doelpunt van Ruud – in Frankrijk tegen Nantes kon de club wel weer eens wat winst gebruiken. Dat men het bijna allemaal aan Ruud van Nistelrooy te danken heeft, weet ook Ferguson wel. Hij zei na de wedstrijd dan ook terecht over Ruud: “He is having a fantastic season for us and getting better all the time”.

zaterdag 23 februari 2002

The London Experience

Corien in Londen.Londen – Er zijn al heel wat boeken en gidsen geschreven over de hoofdstad van Groot-Brittannië. Er is dan ook heel veel te zien en beleven. De stad barst van de bezienswaardigheden, musea en galeries. Om nog maar te zwijgen van de vele prachtige winkels. Wij komen er nu zo 30 jaar en ik weet zeker dat we nog lang niet alles hebben gezien. Het is dus steeds weer een kwestie van kiezen. Dat deden we dus. Allereerst natuurlijk de tentoonstelling ‘Mystery in Mesopotamia’ in the British Museum over Agatha Christie en archeologie. Alleen deze tentoonstelling al was de moeite van de trip waard. Maar ook ons bezoek aan het Victoria and Albert Museum was een topper. En dat geldt ook zeker voor de dependance van het V&A: The Museum of Childhood. Dat was evenzeer de moeite waard. Bovendien zijn al deze grote musea ook nog eens gratis. Je betaalt alleen voor de speciale tentoonstellingen. Er is zoveel te zien, dat je soms alleen maar even hoeft stil te staan. Je loopt er als het ware tegenaan. Zo zagen we op onze wandeling van the Eye of Londen naar Trafalgar Square om vier uur de inspectie van de Horse Guard op Whitehall. Ongepland, maar wel de moeite waard om even voor te blijven staan. Het leverde in ieder geval een paar heel mooie foto’s op. Fotomogelijkheden zijn er trouwens in overvloed. De foto bij dit stukje maakte ik bij het London Transport Museum in Covent Garden. We waren niet in de omgebouwde Victoriaanse markthallen om het museum over de geschiedenis van de Londense metro, bus en trein te bezoeken, maar om in onze favoriete pub een pint te drinken. Want ook al moet je kiezen tussen West End Shows en East End Markets, er zijn ook vaste punten in een bezoek aan Londen. Een pint in Covent Garden is er in ieder geval een van.

vrijdag 22 februari 2002

Maartje ‘doet’ Andy Warhol

Mao door Warhol.Walton on Thames – “Maartje maakt een werkstuk over Andy Warhol”, vertelde Corien gistermorgen op weg naar het station van Walton. Ik wist dat al en beperkte me dus tot een knikje. “Ik stel dus voor dat we na ons bezoek aan het Victoria and Albert Museum even naar het Tate Modern rijden. Daar is nu een tentoonstelling over Warhol en zijn werk”, ging ze verder. “Laten we dat dan na de lunch doen”, wierp ik op. Ik had mijn zinnen namelijk gezet op een broodje zalm in Harrods en dat warenhuis bevindt zich schuin tegenover het Victoria and Albert Museum. Aldus werd besloten.
Het was nogal druk in het Tate Modern. Er waren kennelijk ook veel Engelse leerlingen die een werkstuk over de Amerikaanse kunstenaar maakten. We baanden ons een weg tussen de groepen kinderen en gezinnen met kleuters en wandelwagentjes en wandelden langs de uitingen van de kunstenaar. Alles komt bekend voor. Vooral zijn afbeeldingen van Coca-cola-flesjes en de krantenfoto’s van autowrakken vormen een krachtig subjectief beeld van Amerika. De tentoonstelling was samengesteld door de Neue Nationalgalerie in Berlijn en is nu dus in Londen te zien. Het is jammer dat Maartje de tentoonstelling niet kan zien, maar daar staat tegenover dat ze er nu alles over aan Corien kan vragen.

donderdag 21 februari 2002

John Thaw overleden

John Thaw.Walton on Thames – Vanmorgen schreef ik nog over onze wandeling in zijn voetstappen. Nu hoor ik op het BBC-nieuws dat de acteur John Thaw in zijn huis in Wiltshire op 60-jarige leeftijd is overleden. Hij was niet alleen bekend als inspecteur Morse, maar eerder ook als de politieman in The Sweeney en als laatste als de advokaat Kavanagh QC.
Thaw, gehuwd met de actrice Sheila Hancock, verloor zijn strijd tegen kanker. Zijn vrouw vertelde de pers: "John died with his family around him. We have all been so grateful for the thousands of letters and messages from people wishing him well. Everyone, including the media, has been wonderful during this difficult period. I would like them all to know how much their support and understanding has meant to him and to all of us". Vorig jaar 19 juni maakte Thaw bekend dat hij werd behandeld voor kanker. Hij vertelde toen dat hij zo snel mogelijk na de behandeling weer aan het werk wilde gaan. Er zouden nieuwe episodes voor Kavanagh QC worden opgenomen. Het kwam er niet meer van. Toen inspecteur Morse in 2000 overleed in de laatste aflevering – waar 13 miljoen mensen naar keken - ontstond er een gevoel van rouw in Engeland.

Oxford is een moordstad

John Thaw and Kevin WhatelyWalton upon Thames - ”Laten we vandaag naar Oxford gaan”, stelde Corien gisteren voor. Ik was er meteen voor te porren. Oxford, de stad waar de meeste tv-moorden plaatsvinden, ligt immers maar een uurtje rijden van Londen. Het heeft die moordreputatie te danken aan de verhalen rond inspecteur Morse. Op de meest bizarre plekken in het universiteitsstadje vond men in de boeken en in de tv-serie de lijken. Morse werd bekend als de geniale speurder. Maar hij is meer. Hij is ook een liefhebber van opera en een kenner van ‘real ale’. De meeste pubs waar hij kwam, hadden dan ook ‘real ale’ van de tap. Ik heb hem menigmaal tegen zijn maatje Lewis horen zeggen: ”When I’m thinking, I get thirsty”.
Inmiddels is Morse van de buis verdwenen. In de laatste aflevering overleed hij. Alleen in de herhalingen leeft hij nog voort. Voordat hij echter compleet uit ons geheugen verdwijnt, wandelde Corien & ik gisteren nog een keer langs de pubs, de oude colleges, the Radcliffe Camera, the Sheldonian Theatre, the Randolph en alle andere door de slimme detective zo geliefd geworden plekjes. We stonden opnieuw versteld van deze prachtige stad. Maar het meest opmerkelijk was toch wel dat ik in deze opzettelijk auto-onvriendelijke gemaakte stad een (gratis) parkeerplekje vond in Broad Street recht tegenover Balliol College. In de tv-serie was Morse altijd de enige inwoner van Oxford die direct een parkeerplek vond. Vandaag lukte ook ons dat.

woensdag 20 februari 2002

Metric Martyrs

Het is maar een grapje.Walton on Thames – In de trein naar Londen kijken Corien & ik naar het voorbij schietende landschap. De coupe is vol mensen die naar hun werk reizen. Alleen naast mij is nog een plaatsje vrij. Daar ploft Steven neer. Hij kijkt zeer verrast als hij ons ontdekt. Steven is een kennis uit Kingston upon Thames. Hij heeft een kraam op de Apple Market en verkoop allerlei soorten groenten en fruit. We babbelen wat over koetjes en kalfjes tot hij de opengeslagen krant op mijn schoot ontdekt. Hij wijst op een verslag van de rechtbank. Vijf van zijn collega’s bevochten daar het recht om de ouderwetse pounds en ounces te mogen gebruiken. Ze verloren. De High Court vertelde het vijftal – die hier de Metric Martyrs worden genoemd – dat de Europese wetgeving, die kilo’s en grammen voorschrijft, ‘ranked supreme’ in Groot- Brittannië. De vijf waren voor de rechter terecht gekomen omdat zij hun fruit nog steeds per pound verkochten. ”It’s not the end of the pound”, grinnikte Steven. Hij begrijpt niet waarom zijn collega’s zich zo druk maken. “Er is nog heel veel niet veranderd”, zegt hij. “Het komt wel, maar dat gaat nog wel een generatie duren”, legt hij uit. Hij noemt een aantal zaken op. De paardenraces zijn nog steeds in miles en furlongs( 1/8 van een mile). Televisiebeeldbuizen worden nog verkocht ‘inch size’. In de landbouw gebruikt men nog are en hectare in plaats van vierkante kilometers. Goud wordt verkocht in ounces. Eieren zitten in doosjes van een dozijn en niet in een van tien stuks. En hoewel men bij de douane wel in kilo’s rekent, spreken de drugsdealers alleen maar over ‘ounces of cocaine’. Steven klinkt opgelucht als hij het rijtje opnoemt. “Je bent er nog eentje vergeten”, vertel ik hem als we uitstappen. Steven trekt zijn gezicht in een vraagteken. Ik wijs op de pub bij het station: “Er is nog steeds de gelegenheid om een pintje te pakken”. Lachend gaan we met z’n drieën naar binnen.

dinsdag 19 februari 2002

Agatha Christie in Mesopotamië

Agatha Christie tentoonstelling.Walton on Thames – Het British Museum in Londen heeft een zeer uitgebreide collectie oudheden uit heel de wereld, Het is bovendien het oudste museum ter wereld. De collectie werd begonnen in 1753. Je treft hier duizenden jaren van menselijke beschaving.
Wij zullen het vandaag bezoeken om de tentoonstelling over Mesopotamië te zien. Ons nichtje Maartje zag de tentoonstelling met haar schoolklas al eerder en was er erg over te spreken. De tentoonstelling is gebaseerd op de opgravingen van prof. Max Mallowan, de echtgenoot van Agatha Christie. De beroemde schrijfster bezocht de opgravingen dan ook heel regelmatig en bracht er veel tijd door. In de verhalen over haar speurder Hercule Poirot vind je er ook veel van terug. Voor het material van deze tentoonstelling is dan ook volop gebruik gemaakt van haar aantekeningen, foto’s en filmmateriaal. Ik had aan vrienden in Londen vertelt dat mij de tentoonstelling wel erg boeiend leek. Enige dagen daarna vonden we een brief van hen in de bus met twee kaartjes voor de tentoonstelling. Toen moesten we wel gaan.


Wil je wat weten over Mesopotamia klik dan hier

maandag 18 februari 2002


Tijdwinst door te laat komen


Walton on Thames – Om half twaalf vertrok onze boot vanuit Zeebrugge naar Dover. We moesten er drie kwartier van te voren zijn. We arriveerden echter precies om half twaalf bij de boot en zagen die dus nog net vertrekken. Een file van drie kwartier bij Rotterdam en ook nog eens een dergelijke file tengevolge van een verkeersongeval bij Antwerpen waren genoeg voor de vertraging. Gelukkig was er nog wel ruimte op de boot van half twee vanuit Calais. Het betekende wel nog vijf kwartier extra autorijden. Maar zoals een bekende Nederlander ooit zei;”Ieder nadeel hep ze voordeel”. De overtocht vanuit Calais duurt maar een uur. Vanuit Zeebrugge is het een tochtje van 4 ½ uur. We kwamen dus nog eerder aan de overkant dan wanneer we vanuit Zeebrugge zouden zijn vertrokken. In plaats van de regen in België was het in Albion heerlijk zonnig. Bovendien waren er geen files zodat we in een ruk door konden rijden naar ‘ons’ huis in Walton. De overburen stonden al op ons te wachten. Nadat we weer even met de diverse buren hadden gebabbeld, begon het uitladen.

De Big Mac Index


De Big Max Index.Delft - Wat is het goedkoopste land in Europa? Wat betaal je daar voor je boodschappen? Dat zijn lastige vragen. Het is zo moeilijk om al die boodschappen met elkaar te vergelijken. Daarom heeft het Duitse weekblad Bild een Big Mac Index opgesteld. De prijs van een Big Mac zien economen als een goede indicator voor de levensduurte in een land. In Groot-Brittannië is de beroemde burger het duurste: € 3,21. In ons land blijkt de Big Mac heel betaalbaar: € 2,61.

In Groot Brittannië kost de hamburger: € 3,21
In Frankrijk kost de hamburger: € 2,97
In België kost de hamburger:€ 2,95
In Luxemburg kost de hamburger:€ 2,95
In Finland kost de hamburger: € 2,90
In Duitsland kost de hamburger: € 2.65
In Nederland kost de hamburger: € 2,61
In Oostenrijk kost de hamburger: € 2,54
In Ierland kost de hamburger: € 2,54
In Spanje kost de hamburger: € 2,49
In Portugal kost de hamburger: € 2,44
In Italië kost de hamburger: € 2,32
In Griekenland kost de hamburger: € 2,11

zondag 17 februari 2002


Misbruik wordt gestraft


Delft - De Nederlandse politie accepteert niet meer dat bedrijven reclames publiceren waarbij zij misbruik van de politie maken. Het komt steeds vaker voor dat bedrijven de politie in hun reclameboodschappen betrekken. Verzekeraar Centraal Beheer Achmea was net begonnen met een campagne waarin twee politiefunctionarissen het gebruik van carkits stimuleerden. Na overleg met de politie is besloten om deze campagne direct te stoppen. Ook de introductiecampagne van het nieuwe tabloid Prenza is in de kiem gesmoord. Dit nieuwe blad zou worden uitgedeeld door mensen in politie-uniform.Fietsenfabrikant Gazelle gebruikte in het verleden ook al politiemensen om het nieuwe Gazelle fietsslot met anti-diefstalchip bij het publiek te introduceren.. Fietsenfabrikant Gazelle gebruikte in het verleden ook al politiemensen om het nieuwe Gazelle fietsslot met anti-diefstalchip bij het publiek te introduceren. Op zich een goed product, maar de politie zal geen merkvoorkeur laten blijken.
In het verleden zijn er ook enkele heel vervelende ervaringen geweest met reclame-uitingen. Vorig jaar nog dwong de politie het weekblad Panorama te stoppen met de omstreden reclame voor een artikel over de integriteit bij de politie. De politie was boos over de publiciteitscampagne omdat daarin de tekst “234 agenten hebben een strafblad, u bent gewaarschuwd” op reclameposters stond. Dat wekte ten onrechte de indruk dat er bij de politie mensen werken die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdrijven. Wees gewaarschuwd. Misbruik van dienders wordt voortaan gestraft.

Vandaag is Benthe gedoopt


De doop van Benthe.Stiphout – Vandaag kwamen we in de Trudokerk bij elkaar rond de doop van Benthe. Daar hoorden we ook weer haar fraaie doopnamen: Anne-Benthe Francisca Maria. Op het liturgisch centrum van de fraaie dorpskerk vonden ouders, Peter & Meter en grootouders een plaatsje rondom de kleine meid. In de kerk zaten enkele tientallen familieleden en vrienden van de ouders. Het werd een hele mooie dienst. De kerk heeft twee pijporgels. Op het kleine orgel speelde haar oudoom Ad na het doopsel heel mooi ‘Bridge over troubled water’. De ouders van onze Benthe hadden het lied in de dienst opgenomen om uiting te geven aan de gezamenlijk wil om Benthe bij te staan op haar levensweg.








‘Als je vermoeid bent en je klein voelt,
Als er tranen in je ogen staan
Zal ik ze drogen allemaal
Ik sta naast je
Als het moeilijk voor je wordt
En je geen enkele vriend meer kunt vinden
Dan zal ik er voor je zijn,
Als een brug over woelig water’


Vandaag is Benthe gedoopt.


Vandaag is Benthe gedooptNa de doop werd de trouwkaars van de ouders aangestoken aan de paaskaars. Met die brandende trouwkaars werd de doopkaars van Benthe ontstoken. Ook Nienke kwam er bij staan. Zij kreeg van de pastoor ook een kaars en maakte zo met haar nichtje en de anderen een ‘kringetje van licht’.

Na de dienst wandelden familie en vrienden mee naar het huis van Benthe. Daar was koffie met gebak en later ook broodjes met soep. Iedereen had een presentje meegebracht voor de kleine meid. Het zag er allemaal reuze feestelijk uit.

zaterdag 16 februari 2002


Copycat geen identicat


Copycat is geen identicat.Delft – Wat weten jullie van de embryologie van katten? Weinig neem ik aan. Wel stel je gerust je bent in het gezelschap van de wetenschappers. Biologen moeten er ook nog een hoop over leren. In het kader van hun studie hebben de onderzoekers van een universiteit in Texas nu een kat gekloond. Het beestje heet CC, dat is de afkorting van ‘copycat’ Het is misschien wel een leuk thema voor de volgende carnaval ‘de kattenkloon’.
Het kloonexperiment is betaald door het Texaanse bedrijf Genetic Savings en Clone. Dit bedrijf wil in de toekomst huisdieren op commerciële basis gaan klonen. Wanneer dan je geliefde hond of kat het tijdelijke met het eeuwige verruild, kun je zelf ook tijdig een exacte kopie bestellen, zodat het diertje toch eeuwig bij je blijft.Commerciele dierenliefde.Maar zover is het nog niet, want de technologie is nog niet erg efficiënt. Slechts één van 87 gekloonde kattenembryo's die werden geïmplanteerd bij draagmoeders redde het. Copycat is overigens geen ‘identicat’. De vacht van de kleine kloon is niet dezelfde als die van het origineel. Het vlekkenpatroon van een kat wordt niet alleen door genen bepaald, maar ook door nog onbekende invloeden tijdens de ontwikkeling van de foetus. Dat het diertje een echte kloon is, moest worden aangetoond met een DNA-analyse.
Het wachten is nu op de volgend ontwikkelingen. Er zijn behalve deze kat ook al gekloonde schapen, muizen, koeien, geiten en varkens. Als ik de kranten mag geloven is de techniek goeddeels hetzelfde. Wie wil er een kloon van zichzelf. Eentje voor het werk in de tuin en de keuken.

Hedde ons stokske gezien


Hedde ons stokske gezien.Helmond – Adrie is een carnavalsvierder in hart en nieren. Niet altijd geweest, maar wel helemaal geworden. Hij is dan ook altijd heel erg druk in het carnavalsweekend. Gelukkig neemt hij wel altijd zijn camera mee als hij met carnaval onderduikt in de deinende en deunen zingende mensenmassa. Ook zijn echtgenote Monique heeft weer echt genoten. Ik heb haar – via de videobeelden van Pieter Jan – samen met een aantal vriendinnen in de weer gezien met haar stokje.
Het thema van de optocht was dit jaar 'ginne skrik' en dat heeft Adrie natuurlijk helemaal niet. Ik kon mijn feestende zwager overigens niet op de beelden herkennen. Even dacht ik dat een als ijsheilige verklede man, die 'ginne skrik' had voor de kou mijn zwager was. Maar toen besefte ik dat hij niet echt het type is van ‘kouwe kak’. Hij is meer het type van ‘voor d’n duvel niet bang’. Maar ook daar zag ik hem niet bij. Steeds als er een groepje hossende dames door het beeld trok, probeerde ik Monique te ontdekken. Ik zag een olijk groepje met een stokje spelen en vermoedde dat zij daar wel bij zou zijn. Maar het ging te snel. Gelukkig stuurde Adrie me deze foto zodat we haar allemaal nog eens op ons gemak kunnen bekijken.
De prijswinnaars
Uitslagen: Wagens: 1. Al zijn we heel 't jaar de klos, mè carnaval in Helmond gaon alle remmen los; 2. Kabouter Sprookjesstad; 3. Wai kleure d'n optocht; 4. Ginne skrik - Anwas zat; 5. Wai zin van d'n duvel nie bang. Grote groepen: 1. Ginne skrik want wai zin dur ok wir 'bij'; 2. Hedde ons stokske gezien; 4. Van A tot O. Kleine groepen: 1. Ginne skrik gai kriet van ons 'n strik; 2. La-kei; 3. Den roije skrik; 4. Wa'n ingewikkeld motto; 5. Ladykanten op transport. Paren: 1. Skrikbeeld; 2. Wai vliege vurbai; 3. Truc d'ooh; 4. Gai?; 5. Skonne skrik. Individueel: 1. IJsheilige, ginne skrik vur de kaaw; 2. Ben vur 'de Rooij' duvel nie bang; 3. Ginne skrik ik hauw jellie vur 't lepke; 4. ...tuin

vrijdag 15 februari 2002


World Press Photo 2001


Winnaar World Press Photo 2001Delft – Elk jaar opnieuw zijn het de gruwelijke foto’s die de prijzen winnen. Want het is alleen maar nieuws als het fout gegaan is. Ernstig fout. Ook nu weer. In een Afghaans vluchtelingenkamp wordt het lichaam van een kind afgelegd. Het wordt voorbereid voor de begrafenis in Pakistan. Deze foto van Erik Refner uit Denemarken won de World Press Photo 2001. De foto vertelt een triest verhaal. Alle ellende is in één plaat vastgelegd. De prijs is verdiend. Gefeliciteerd Erik.

Maar wat heb je een geluk als je in Nederland wordt geboren. Dan maken de handen van mamma's & pappa's en opa's & oma's heel andere gebaren. Dan zijn er heel andere rituelen. Ik kan me niet voorstellen dat een politicus de gore moed kan hebben om te zeggen dat ons land vol is.

Benthe wordt gedoopt


Benthe wordt gedoopt op zondag 17 februari 2002.Stiphout – Op de laatste dag van het vorige jaar keek Benthe zo de camera in. Elke keer als ik haar zie is ze weer een beetje veranderd. Op zondag 17 februari wordt onze kleine meid - omringt door haar mamma & pappa, opa's & oma's en haar overgrootvader -gedoopt. Dat zal om half twaalf plaats vinden in de Trudokerk. Benthe zal dan de doopjurk dragen die haar pappa ooit droeg toen hij werd gedoopt. En haar oud-oom Ad speelt op het orgel.

Google wacking


zet hier het fotobijschrift.Delft – Sander vertelde me afgelopen weekend over Googlewacking. Je tikt op de zoekmachine Google twee engelse woorden in en laat de machine in ruim drie miljard websites zoeken. Het doel van dit alles is dat je slechts 1 zoekresultaat hebt. Je mag geen eigennamen, zelfbedachte woorden of samenstellingen gebruiken. Volgens de Volkskrant raken mensen er aan verslaafd. De laatste zoekopdracht moest het woord baby bevatten. Dat bleek nog redelijk lastig. Enkele vaste wackers vonden o.a. ‘baby precensorship’, ‘ robotomorphic baby’, ‘baby kettledrummers’ en multipede baby’. De redacteur heeft nu opgeroepen om een wack te maken met het woord ‘therapy’. Als je mee wilt doen kun je je resultaten opsturen naar De Volkskrant

Google met ons mee


Google logo.Delft – De favoriete zoeksite van veel internetsurfers is Google. En terecht, je krijgt meestal wel wat je zoekt. Maar er zijn internetters die meer willen doen met Google dan alleen zoeken. Ze zijn zo tevreden met de zoekmachine dat men dat ook wil laten zien. Daarom zijn er o.a. Google-truien en Google-petjes. Er zijn zelfs fans van de site die zich uitleven op het logo. Ze maken er eigen versies van. Ook de mensen van Google zelf genieten er van om hun logo steeds weer te vernieuwen. Ze leven zich er in thema's op uit. Het huidige thema is natuurlijk de Olympische Spelen.

Klik naar vakantie logo’s
Zoek eens mee

donderdag 14 februari 2002


Pannenkoekensteun


Britse kamerleden.Londen – Rehab Uk is een instelling die zich inzet voor mensen met hersenletsel. Enkele Britse parlementariërs deden deze week mee aan een openbare pannenkoekenbakwedstrijd. Met hun deelname wilden ze steun verwerven voor de instelling. Met op de achtergrond de fraaie gebouwen van het Britse parlement gooiden de kamerleden de lekkernijen omhoog. Zie je net zo veel koekenpannen als pannenkoeken?


Klik naar de Rehab site

Medewerkers TU-bibliotheek zijn geurvreters


Delft– In de bibliotheek van de Technische Universiteit worden de medewerkers en bezoekers geplaagd door een uiterst penetrante zweetgeur.

Klik naar het complete zweetverhaal


”Hoe zit dat nu precies”


Pieter Jan oefent op Nellie zijn interviewtechniek.Delft – Gisteravond arriveerden Nellie, Anne-Sofie en Pieter Jan. Na de warme maaltijd vertrokken de eerste twee naar Scheveningen voor een bezoek aan de musical Aïda. Pieter Jan bleef achter en bracht de avond babbelend met ons door. Vandaag vertrok het drietal na de lunch weer. Ze hadden een afspraak in Leidschendam om daar met oom Piet te praten. Nellie wil graag de verhalen horen over vroeger. Pieter Jan zal dat op de video vastleggen

Valentijn


Voor jou.
Voor jou Corien!

Boekjes voor in bad


Delft – Op deze datum in 1975 overleed de op 15 oktober 1881 in Engeland geboren schrijver P.G. Wodehouse. Hij schreef meer dan 90 boeken en meer dan twintig filmscripts. Ook werkte hij mee aan enkele tientallen toneelstukken en musicals, maar hij werd natuurlijk het bekendst als de schepper van Jeeves de 'gentleman's gentleman’. Ik vind het heerlijke boekjes voor in bad.

Klik naar de fans in Rusland

Wie is de grootste brokkenpiloot


Delft – Geef jij ook zo graag aanwijzingen aan de chauffeur bij wie je in de auto zit? Ik heb dat niet. Ik doe gewoon m’n ogen dicht als het te wild wordt. Verzekeraars zijn beroepshalve geïnteresseerd in automobilisten. Zij denken vaak “Hoe jonger hoe meer brokken”. Maar is dat terecht? Ligt het niet aan andere zaken? De Australische verzekeraar Suncorp Metway bekeek de rijstijl van de automobilisten eens van een andere kant. Daar vroeg men zich af welk sterrenbeeld de brokkenmakers in het verkeer hebben. Medewerkers van de verzekeraar onderzochten de zaken van 160 duizend klanten die de laatste drie jaar een auto-ongeluk veroorzaakte.

Het onderzoek levert interessant materiaal op. Bij jij een Tweeling? Dan krijg je wellicht vaak aanwijzingen van passagiers. Want Tweelingen worden vaak getypeerd als onrustig, snel verveeld en gauw gefrustreerd als dingen langzaam gaan. De Tweeling-chauffeurs maakten meer ongelukken dan elk ander sterrenbeeld.
Op de tweede plaats staat de Stier ('dwars en niet al te flexibel'), gevolgd door Vissen ('waaghalzen'). Van slecht naar goed gerangschikt staan de overige tekens in de volgende rij: Maagd, Kreeft, Waterman, Ram, Leeuw, Weegschaal, Boogschutter, Schorpioen en de Steenbok. Het veilige rijden van de Steenbok zou het gevolg zijn van zijn of haar geduld en oplettendheid. Ik voel mij als Schorpioen wel op m’n plaats in dit rijtje.

woensdag 13 februari 2002


Snelrecht voor twaalf hooligans


voetbaltatoeage.Amsterdam – Op weg naar de vriendschappelijke (let op dat woord) wedstrijd tussen ons land en Engeland zijn er twaalf Engelse hooligans gearresteerd. De aanhouding vonden al plaats in havens in Kent en bij de Channel Tunnel. Drie van de aangehouden “voetballiefhebbers” ontvingen meteen een wedstrijdverbod voor de komende twee jaar voor het nationale Engelse team. Dat bepaalde een rechter in Folkstone. De andere negen voetbalvandalen komen ook vandaag nog in diezelfde plaats voor de rechter. Een woordvoerder van de politie in Kent zei vanmorgen: ”This has been an ongoing operation since Monday. So far we have not found any weapons or drugs”. En nu iets over de wedstrijd zelf. Ik begrijp uit de kranten dat de groep die verantwoordelijk is voor het missen van de WK vanavond wel gewoon aan de bak mag. Hier is dus nog geen sprake van snelrecht. Dus ik gok op de volgende opstelling:
Van der Sar; Ricksen, Reiziger, Frank de Boer, Van Bronckhorst, Van Bommel, Kluivert en Cocu; Ronald de Boer, Van Nistelrooy en Overmars.

Matthew Perry speelt in Ally McBeal


Matthew Perry.New York - Matthew Perry, de acteur die Chandler Bing speelt in Friends, speelt een gastrol in twee nieuwe episodes van Ally McBeal. De steracteur uit Friends speelt de rol van een succesvolle en zelfingenomen advocaat. In de zelfde afleveringen zal ook Christina Ricci een gastoptreden verzorgen. In Nederland moeten we nog even wachten op de aflevering. Ze zullen in april van dit jaar in Amerika te zien zijn.
Matthew Perry is maar zelden te zien geweest in andere tv-shows sinds Friends begon in 1994. Het is echter niet voor het eerst dat er andere sterren in Ally McBeal te zien waren. Matthew Perry alias Chandler Bing werd voorgegaan door Jon Bon Jovi, Tom Berenger, Elton John and Mariah Carey.

In bad met oma


Oma & Nienke in bad. Delft – Het bad groeit met Nienke mee. Aanvankelijk paste de dreumes nog prima in de kuip van het aanrecht. Inmiddels ziet dat er dan wel heel erg gevuld uit. Daarom gaat madam nu in bad in het grote bad in de badkamer. Dat heeft dan direct tot voordeel dat oma mee kan. Samen poedelen de dames dan dat het een lieve lust is. Nienke wast het liefst zelf en maakt gebruik van alles wat er zoal voorhanden is. Een washandje, een borstel of het scheerbakje van opa. Of alles tegelijk
Toch wilde onze oudste kleindochter het afgelopen weekeinde de bak van het aanrecht in de keuken nog wel eens proberen. Maar het bleek toch echt te klein en bovendien kan oma er zeker niet bij. Dus voortaan dan toch maar in het ‘grote-mensen-bad’.

dinsdag 12 februari 2002

Geen seks, wel zoenen?


Brabant – In het Brabants Dagblad wordt gemeld dat om veilige seks te stimuleren de Brabantse cafés vlak voor carnaval hun condoomautomaten eens flink hebben gevuld. Maar het is volgens de krant wel de vraag of al die extra condooms ook worden gebruikt. Er wordt waarschijnlijk alleen gezoend!

Lees het maar eens na

Op bezoek bij overopa


Overopa leest voor..Koudekerke aan de Rijn – Boekjes zijn favoriet bij Nienke. Ze kan nog niet lezen, maar weet toch precies waar de werkjes over handelen. Dat komt omdat de boekjes steeds opnieuw worden voorgelezen. Nienke noemt haar vaders opa haar ‘overopa’. Vorige week zaterdag ging ze met haar ouders en haar Delftse opa & oma bij hem op bezoek in zijn nieuwe onderkomen in Koudekerk aan de Rijn. Nadat ze eerst de kamer eens goed had bekeken, toverde ze een van haar boekjes te voorschijn uit haar groene rugzakje. Overopa moest ook maar eens voorlezen. Hij deed het met veel overgave. Het verhaaltje klonk weer helemaal nieuw. Ingespannen luisterde onze kleine meid naar het bekende verhaal dat haar overopa met zo veel intonatie voordroeg.

maandag 11 februari 2002


Bernard Barton is gevonden


Woodbridge / Eindhoven – Ik schreef op 2 februari in dit dagboek dat Corien & ik in Woodbridge het pittoreske plaatsje in het Engelse East Anglia op een “a designated Quiet Place” het graf vonden van Bernard Barton.
De grafsteen van de dichter stond verscholen tussen het hoge gras. Barton overleed op 19 februari 1849 op 65-jarige leeftijd. Volgens het bordje buiten aan de muur was hij een beroemd dichter. We konden niet ontdekken – ook niet later op internet - wie hij was en wat voor gedichten hij schreef. Maar Sander vond hem wel op het internet. Om hem recht te doen kom ik er daarom nog een keer op terug.
Hij vond op het internet
Bernard Barton
(1784 - 1849) English Poet and Hymnist; the English "Quaker Poet"
Dit zijn drie van zijn gedichten:
Bruce and the Spider
The Sea
Lamp of our Feet


Het laatste familienieuws lees je hier het eerst


Delft – De laatste editie van onze familiekrant ging gisteravond de deur uit. Hij ligt dus vandaag op de mat. Het is al weer de twintigste. Niet zo dik exemplaar deze keer, maar wel met leuke kersverse verhalen uit de familiekring. Het nieuws komt deze keer uit Loosdrecht, Helmond en Eindhoven.

De redactie zorgt ook voor de verzending.

De volgende keer willen we wel weer eens iets lezen uit Hilversum, Den Bosch, Beek & Donk, Gemert, Hazerswoude-Rd, Heeze, Kruisland, Mortel, Nettetal, Putten, Strijen, Utopia of Bedfordale. Het gerucht gaat dat daar ook van alles gebeurt.

zondag 10 februari 2002


Te veel schuim in de pub


Bierkraag.Londen – Veel Britse bierdrinkers vinden dat ze bij de neus worden genomen. Er zit te weinig bier in hun glas. The Campaign for Real Ale (CAMRA), de organisatie die namens de echte drinkers optreedt, deed onderzoek. CAMRA beweert in dit onderzoek dat er in de Britse pubs maar 90% bier in de glazen zit. De rest is schuim. En voor schuim komen ze niet naar de pub.
CAMRA voorlichter Mike Benner spreekt ferme taal:”Our research shows clearly that short measure is on the increase and there is a need for government action to stop drinkers being ripped off”.
Maar de brouwerijen en kroegbazen zijn niet onder de indruk van de klacht. Zij beweren dat bierliefhebbers een fatsoenlijke kraag op hun pint willen. Mark Hastings, de woordvoerder van the British Beer and Pub Association legde het me uit: ”The head on a pint of beer is like the froth on a cappuccino -- part and parcel of what customers expect to see and be served”.
En zo is dat. In Nederland tenminste.

zaterdag 9 februari 2002


Eerst een verhaaltje


Nienke trekt oma aan haar truitje.Delft – Dit weekend logeert Nienke met haar mamma & pappa in Delft. Aan het eind van de dag brengt oma haar naar bed. “Eerst nog een verhaaltje oma”, zegt Nienke. Dat vindt oma een goed plan.

vrijdag 8 februari 2002


Nieuwe ervaring voor iedereen


Links zit Hazel Relph.Rosthwaite – De koninklijke familie zorgt altijd voor nieuws. Dat is niet alleen in ons land zo, het is zeker waar in Groot-Brittannië. Aan het ontbijt lees ik in de krant dat de Britse kroonprins Charles iets nieuws heeft gedaan. Hij bracht de nacht door in een bed and breakfast (B&B). Hij loste daarmee een belofte in om alles te doen wat hij kan om de door de mkz-crisis getroffen onderdanen te helpen. Hij heeft deze week twee nachten doorgebracht in een B&B die wordt gedreven door een boerenfamilie in het Lake District. Gisternacht verbleef prins Charles in de achttiende-eeuwse boerderij van de familie Relph bij het plaatsje Rosthwaite. Gastvrouw Hazel Relph verwelkomde de kroonprins: “Ik veronderstel dat dit uw eerste keer is in een bed and breakfast. Voor ons is het de eerste keer dat wij een prins te logeren hebben, dus is het voor ons allemaal een nieuwe ervaring”.

Lees het zelf.

De prins was hier.

Adios Noniño


Delft – De cd 'De officiële muziek bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima' is een groot succes. Dat is volgens mij voor een belangrijk deel te danken aan de tango 'Adios Noniño' van Astor Piazzolla, gespeeld door Carel Kraayenhof. De cd’s gaan als warme broodjes over de toonbank. Het muziekbestand (mp3) van ‘Máxima’s tango', gespeeld door bandoneonspeler Carel Kraayenhof, is ook ruim verkrijgbaar op internet, maar er zijn ook andere versies te beluisteren.

Luister naar een pianoversie

Máxima’s Tango (4,1 mb)

Weggooikunst


Niet weggooien, dit is kunst.Londen - In de Mead Gallery in Londen kijken we naar rommel en een opgeblazen huisvuilzak. Kunstenaar Ceal Floyer die de rommel tentoonstelt, noemt het anders. Hij omschrijft het als “a witty presentation about the value of art and materials”. Zo lust ik er nog wel een paar. De zin die bij mij opkomt is “Vuilnisman kan deze zak ook nog mee”. Wij zijn niet de enigen die het niet herkenen als kunst. Dat realiseert de galerie-eigenaar zich ook. Omdat hij bang is dat de mensen van de schoonmaakdienst de kunstwerken zullen weggooiden, heeft hij op sommige een papiertje geprikt: : “Do not throw away”.

donderdag 7 februari 2002


Op tournee door Groot-Brittannië


Londen - De 50ste verjaardag van de troonsbestijging van koningin Elizabeth II wordt gevierd met vijf postzegels met klassieke portretten. Niet bepaald een uitbundige viering. Een halve eeuw geleden op 6 februari volgde Elizabeth haar vader George VI op. Zij heeft dit feit echter gisteren niet gevierd. Dat doet zij pas op 29 april als zij alle voormalige premiers en Tony Blair, de huidige premier, ontvangt voor een diner. Net als de Nederlandse prinses Máxima die een kennismakingstournee door haar nieuwe thuisland maakte, gaat de 75-jarige Britse vorstin vanaf 30 april, de Nederlandse Koninginnedag, een drie maanden durende tournee door haar land maken.

Britse uitbundigheid

woensdag 6 februari 2002


Met z’n drieën op huwelijksreis


Sankt Moritz – Het was niet zozeer de vraag of maar meer de vraag wanneer en door wie het kersverse Nederlandse prinselijke paar zou worden ontdekt. De Zwitserse krant Blick , meldde op dinsdag als eerste dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in Sankt Moritz zijn. De krant leverde met foto’s het bewijs. Tot mijn niet geringe verbazing heeft het paar ook Martin, de broer, van Máxima meegenomen op huwelijksreis. Lees het maar eens na in de online versie van de krant.

Ook op huwelijksreis naar de fotograaf lachen


Roken is slecht voor je


Delft – Roken geeft problemen. Je kunt as knoeien op je broek en de gordijnen worden er geel van. Maar ook als je geen broek draagt en je daar dus niet op kunt knoeien, is roken soms toch de oorzaak van het nodig tobben.

Steek hem nog eens op!

dinsdag 5 februari 2002


Gewichtig probleem


Te zwaar & te vroegLonden – De Britse beeldhouwer Neil Simmons heeft een mooi gelijkend beeld gemaakt van Dame Margaret Thather. Het ruim twee meter hoge beeld is bedoeld voor het Lagerhuis. Dat levert een probleem op. De IJzeren Dame is - ondanks een lichte hartaanval vorig jaar - nog steeds springlevend en daarom kan de marmeren versie van Dame Thatcher nog geen plaatsje krijgen in het Lagerhuis. Een Britse wet zegt dat een beeld pas vijf jaar na overlijden daar een plaatsje mag krijgen. Een plan om het beeld dan maar in het nieuwe kantoorgebouw van de kamerleden te plaatsen gaat ook niet door. Het beeld is er te zwaar voor en zou door de vloer zakken. De parlementsleden hebben dus een gewichtig probleem. Suggesties?

maandag 4 februari 2002


Delftse polonaise was niet Máximaal


Delft – Het was heel gezellig op de Markt afgelopen zaterdagmiddag bij de poging om in het Guiness Book of Records te komen met de langste polonaise ooit. Er deden ruim 1500 mensen - de Raad van Elf voorop - mee. Er waren er echter 6500 nodig. Rond het beeld van de beroemde Delftenaar Hugo de Groot vormde zich een lange rij van hossende en dansende mensen, maar het waren er zo’n 5000 te weinig. Wel waren de meeste deelnemers voorzien van oranje attributen en kledingsstukken om het alles een koninklijk tintje te geven.


Prachtig oranje zonnetje helpt niet

Water uit de bierpomp


Den Haag – Bij Dudok is het altijd gezellig druk. Een mengeling van winkelend publiek, journalisten, voorlichters en politici drinken en eten er. De clubsandwich behoort tot mijn favoriete lunchgerechten. Toch is het verder een gewone horecazaak. Het meest opvallende verschil vind je echter op de herentoiletten. Misschien ook wel bij de dames, maar daar kom ik nooit. De kranen zijn uitgevoerd in de vorm van een bierpomp. Er komt wel slechts water uit.

Altijd netjes je handen wassen



zondag 3 februari 2002

Het trouwalbum van het koninklijk echtpaar


Den Haag – Inmiddels zijn de beelden van het huwelijk al eindeloos op tv herhaald. Daar is een voetbalwedstrijd nog niks bij. Maar voor de mensen die er nog geen genoeg van kunnen krijgen, heeft het Algemeen Dagblad een fotoalbum op het net gezet. Daar kun je het nog eens allemaal nakijken.
Klik naar het AD-trouwalbum

Extra editie Haagsche Courant op zondag


Delft – Vanmorgen viel er al vroeg een extra editie van de Haagsche Courant op de mat. Deze speciale krant handelt geheel over het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Corien is meteen begonnen in de krant waarin tientallen verslaggevers en fotografen verslag doen van het feest in de hoofdstad en de festiviteiten in de Haagse regio. De krant werd niet alleen bezorgd bij de abonnees, maar is ook te koop op de stations en bij de benzinestations in de regio.
klik naar de speciale editie van de Haagsche Courant

Maximale polonaise op Delftse Markt


Delft – Op de huwelijksdag van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima vond er op de Delftse markt ook een feestje plaats. Op de klanken van het Haagse zangduo Sjors & Co probeerden men in het Guiness Book of Records te komen met een nieuw record polonaise lopen. Daarvoor zijn zo’n 6500 deelnemers nodig. Of die er ook waren, weet ik nog niet, maar het was in ieder geval heel gezellig. Het was een groot feest met carnavalsclubs, sportverenigingen en studentenclubs. Velen waren bovendien in het oranje uitgedost. Rond het beeld van Hugo de Groot vormde zich een lange rij van hossende en dansende mensen. Een record of niet, het was in ieder geval een feestelijk spektakel.


Polonaise in Delft

zaterdag 2 februari 2002


’Si’ en ‘Yes’ betekenen ‘Ja’


Amsterdam – De eerste foto’s van het kersverse koninklijke echtpaar kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn beschikbaar. In de Beurs van Berlage gaf het paar vandaag elkaar het jawoord. Burgemeester Cohen voltrok het huwelijk en was zo vriendelijk de gasten eerst even uit te leggen dat ‘Si’ en ‘Yes’ beide ‘Ja' betekenen.


Het nieuwe paar en gasten


Het graf van de onbekende dichter


Woodbridge – In het Engelse East Anglia ligt in de buurt van Ipswich aan de rivier de Deben het plaatsje Woodbridge. Het is een alleraardigst en vriendelijk plaatsje, dat je overigens niet in een reisgids zult vinden. Corien & ik bezochten het enige tijd geleden.
We wandelden vanaf de parkeerplaats bij het station via de Quay Street naar de andere smalle straatjes in het centrum. In Turn Lane, een van die smalle straatjes, ontdekten we achter een hoge met klimop begroeide muur “a designated Quiet Place”. Het bordje met dit opschrift intrigeerde ons en we gingen er binnen.
Het bleek een vergeten begraafplaats. De stenen stonden verscholen tussen het hoge gras. Een van de zerken behoorde bij het graf van een zekere Bernhard Barton. Hij overleed op 19 februari 1849 op 65-jarige leeftijd. Volgens het bordje buiten aan de muur was hij een beroemd dichter. We konden niet ontdekken – ook niet later op internet - wie hij was en wat voor gedichten hij schreef.
Dus misschien was hij ooit beroemd, nu is hij vergeten. Gras erover!


a designated Quiet Place

vrijdag 1 februari 2002


Ferdinand is jeugdsentiment


mijn dagelijkse plezier.

Delft - In mijn jeugd stond er in het Leidsch Dagblad dagelijks de strip van Ferdinand. Ik vond het erg leuke verhaaltjes en rond mijn twaalfde jaar begon ik ze uit te knippen en in een schriftje te plakken. Ik ontketende daarmee een rage. Iedereen in mijn schoolklas en in mijn straat begon een Ferdinandverzameling. Omdat ik de rage had gestart, had de grootste collectie. Maar mijn vrienden deden er alles aan om mij in te halen. Ze haalde huis aan huis oude kranten op en zochten daarin naarstig naar nieuwe afleveringen van de strip.
Ook nu vind ik deze klassiek “stomme” strip nog erg grappig. Ferdinand werd voor het eerst door zijn schepper, de Deen Henning Dahl Mikkelsen, in 1937 aan het papier toevertrouwd. Toen ik met hem kennis maakte, was hij dus al op leeftijd. Hij is dan ook tijdloos. Toen de strip in heel Europa populair bleek, werd hij in 1947 ook in Amerika geïntroduceerd. Tekenaar Mikkelsen verhuisde naar California. Hij tekende de strip elke dag tot zijn dood in 1982. Maar Ferdinand stierf niet. Hij overleefde zijn schepper en verschijnt ook nu nog dagelijks met zijn vrouw en zoontje in de kranten. Hij wordt nu in de oude vertrouwde stijl getekend door Henrik Rehr. Rehr is ook al een Deen. Rehr verhuisde in 1992 naar de Verenigde Staten, waar hij in Manhattan woont. Hij houdt niet alleen mijn jeugdsentiment in leven, maar dat van vele met mij.

mijn dagelijkse plezier.